امروزه گلخانه‌های هیدروپونیک میان گلخانه داران یا تولیدکنندگان طرفداران زیادی را پیدا کرده‌است؛ اما این روش نیز مانند سایر روش‌های کشت دارای مزایا و معایب مختلفی می‌باشد، کشت گلخانه‌ای به تغییرات فصلی و شرایط آب و هوایی ارتباطی نداشته و اساس کار آن آب می‌باشد؛ بنابراین دیگر اثری از آلودگی و بیماری و ضدعفونی خاک نخواهد بود چون با استفاده از آب و حرکت چرخشی و صرفه جویی در مصرف آن، شرایط مناسبی برای رشد گیاهان فراهم می‌شود. در گلخانه‌های هیدروپونیک علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب در عین افزایش بازدهی محصول، هزینه‌های تولید نیز کاهش می‌یابد. درراه اندازی وساخت گلخانه‌های هیدروپونیک برای لوله کشی و آبرسانی درآن باید با یک کارشناس متخصص دراین زمینه نیز مشاوره بگیرید، کارشناسان گلخانه سازسپید الوند آماده خدمت رسانی در این زمینه به شما همشهریان عزیز می‌باشند.

هیدروپونیک (آب کشت)

یکی از روش‌های پیشرفته تولید محصولات کشاورزی آب کشت می‌باشد که درآن بدون نیاز به خاک یا سم با استفاده از مقدار کمتری آب ومحلولی از مواد مغذی شرایط رشد گیاه فراهم می‌شود. با به کار گیری این روش درهرشرایط آب و هوایی در سراسر ایران و بدون توجه به خاک و شرایط جوی می‌توان گیاه تولید کرد؛ در واقع هیدروپونیک نوعی باغبانی و زیرمجموعه کشت آبی است که در آن برای پرورش گیاهان، معمولا محصولات زراعی بدون خاک، با استفاده از محلول‌های غذایی معدنی در یک حلال آبی است.

مواد مغذی مورد نیاز در کشت هیدروپونیک

هیدروپونیک به روشی گفته می‌شود که درآن کشت گیاهان درخاک صورت نمی‌گیرد؛ بلکه گیاهان با استفاده از آب و موادمغذی داخل آن رشد می‌کنند. مواد مغذی مورد استفاده در گلخانه هیدروپونیک می‌تواند از منابع مختلفی از جمله فضولات ماهی، کود اردک، کود شیمایی خریداری شده یا محصول‌های مغذی مصنوعی باشد. درگلخانه‌های هیدروپونیکی ریشه گیاهان در هوا به صورت مستقیم با محلول مغذی(بسیار مرطوب) و در تماس با گاز اکسیژن، رشد پیدا می‌کنند. ساخت گلخانه‌های هیدروپونیک را با گلخانه ساز سپید الوند تجربه کنید؛ زیرا گلخانه ساز سپید الوند با سالها تجربه و مهارت در این زمینه ارائه دهنده با کیفیت‌ترین گلخانه‌های هیدروپونیک با مناسب‌ترین هزینه در کشور می‌باشد.

چه گیاهانی در گلخانه هیدروپونیک کاشته می‌شوند؟

سیستم هیدروپونیک قابلیت اتوماتیک کامل را دارد. از این سیستم جهت تولید محصولاتی که در محیط بی اثر رشد می‌کنند، شامل: گوجه، کاهو، کلم، خیار، بادمجان، هندوانه، گیاهان علفی، توت فرنگی، گیاهان دارویی، گل‌های زینتی مانند لیلیوم، ارکیده، رز و… استفاده می‌شود.

بنابراین تعدادزیادی از گیاهان را می‌توان در گلخانه‌های هیدروپونیک پرورش داد؛ اما افراد مبتدی وبی تجربه که تازه شروع به کار کردند باید از کشت گیاهان مخصوصی شروع کنند و پس از بدست آوردن اطلاعات و کسب مهارت و یادگیری در این زمینه به کاشت سایر گیاهان شامل: کاهو، ریحان، توت فرنگی، فلفل، نعناع، گیشنیز اقدام می‌کنند.

البته از جمله مواردی که در انتخاب سیستم مناسب باید به آنها توجه نمود عبارتنداز: ابعاد گلخانه، نوع محصول، بازدهی، بودجه، زمان و…

مزایای گلخانه هیدروپونیک

  • افزایش رشد گیاهان
  • حذف آفات و بیماری‌ها
  • کاهش آلودگی آب
  • حذف علف‌های هرز
  • صرفه جویی در مصرف آب و استفاده بهتر از آب
  • کنترل مناسب شرایط محیطی مانند نور، رطوبت، دما و…
  • قابلیت استفاده در زمین‌هایی که خاک مناسبی ندارند
  • بازدهی بیشتر در زمین‌های گران قیمت
  • امکان استفاده از فرمول‌های خاصی برای کشت هرمحصول و کنترل و دسترسی آسان به ماده مغذی مورد نیاز
  • پرورش گیاهان در سراسر نقاط
  • قابلیت کشت محصولات معین دریک زمین ثابت
  • فضا با کارایی بیشتر
  • عملیات کشاورزی ساده
  • ادغام عملیات آبیاری و کوددهی
  • کاهش بیماری‌های انگلی
  • گلخانه‌های هیدروپونیک برای محیط زیست مناسب می‌باشند.
  • چرخه‌های محصول را کوتاه می‌کند و رشد گیاهان سریعتر میشود.
  • مشکلات ناشی از تخریب خاک برطرف می‌شود.
  • مصرف انرژی حاصل از فتوسنتز را برای افزایش عملکرد محصولات به حداکثر می‌رساند.
  • کشت هیدروپونیک قابلیت بازدهی بیشتر در ازای زمان و هزینه کمتر را به ما خواهد داد.

 

گلخانه هیدروپونیک شامل دوسیستم تغذیه‌ای برای پرورش گیاهان می‌باشد:

  1. سیستم هیدروپونیک باز: در این نوع سیستم عناصر شیمیایی مورد نیاز بعد از یکبار استفاده در گیاهان، از پایین بستر‌های کشت توسط منافذ تعبیه شده خارج می‌گردد.
  2. سیستم هیدروپونیک بسته: در این نوع سیستم مواد مغذی محلول درآب چندین بار برای گیاه استفاده می‌شود؛ برای پیشگیری از کاهش کیفیت محلول نیز، دستگاه‌های کنترل کننده کیفیت در گلخانه تعبیه شده است تا با افزودن عناصر مورد نظر از کمبود آنها در محلول جلوگیری کنند.

ویژگی‌های محیط کشت هیدروپونیک

  1. خنثی بودن و پایداری محیط
  2. ظرفیت نگهداری هوا
  3. ظرفیت نگهداری آب
  4. قابلیت استریل و نگهداری آب
  5. ظرفیت بافری مناسب
  6. تخلیه مطلوب و آسان آب

در این روش کشت هیچ علف هرزی رشد نمی‌کند و گیاهان تولید شده سالم و زودرس خواهد  بود و البته فضای کمتری را درگیر می‌کند، سپید الوند با توجه به انتظارات شما‌، نوع محصول و آزمایشات آب، نوع کشت هیدروپونیک را به شما عزیزان ارائه خواهد داد.

هیدروپونیک شامل تکنیک‌های کشت شش گانه می‌باشد، عبارتنداز:

  •  NFT
  • شناوری
  • هواکشت
  • مویینگی
  • قطره‌ای
  • DWC

در تمامی موارد ذکر شده در بالا، بستر کشت حالتی خنثی داشته و هیچ ماده مغذی درآن‌ها وجودندارد؛ بنابراین تغذیه گیاه به وسیله محلولی که از قبل تهیه شده صورت می‌گیرد، البته قابل ذکر است بعضی از این روش‌ها بسته به نوع تولید، انتطار کشت و برداشت و ابعاد گلخانه باهم ترکیب می‌شوند.

سیستم هیدروپونیک NFT

از این روش مواد مغذی NFT که برای رشد انواع سبزیجات استفاده می‌شود، در این نوع، محلول غذایی به طور مداوم از ریشه عبور می‌کند، اتوماسیون نوع NFT  ساکن و بسیار راحت تر است؛ زیرا نمونه برداری و تنظیم دما، PH و غلظت مواد مغذی را می‌توان در یک مخزن ذخیره بزرگ انجام داد. یکی از مزایای استفاده از این روش این است که به موجب آن جریان بسیار کم آب حاوی مواد مغذی محلول موردنیاز برای رشد گیاه است، یک حصیر ضخیم ضدآب را نیز در پایین هر کانال قرار داده که سطح بالایی از رطوبت را تامین می‌کند و اکسیژن بیشتری را برای گیاه فراهم می‌کند.

سیستم هیدروپونیک NGS

دراین روش هیدروپونیک، تولید گیاهان با استفاده از تعلیق ریشه گیاه در محلول آب اکسیژنه غنی از مواد مغذی است؛ البته در روشهای سنتی استفاده از سطلهای پلاستیکی و ظروف بزرگ با گیاه موجود در گلدان توری معلق از مرکز و ریشه‌های معلق در محلول غذایی ترجیح داده می‌شود. پمپ هوا محلول  اکسیژن اشباع شده را دریافت می‌نماید و با استفاده از این روش، گیاهان به دلیل دریافت بیشتر اکسیژن، بسیار سریعتر رشد می‌کنند. این روش به کشت‌ در آب‌های عمیق شباهت دارد؛ اما از یک مخزن آب غیر گردشی در آن استفاده می‌شود.

افراد مبتدی که قصد راه اندازی گلخانه هیدروپونیک را دارند بهتر است از این روش‌های کشت استفاده کنند:

سیستم مکنده

سیستم مکنده از روش‌های مکانیکی ساده مورد استفاده در گلخانه‌های هیدروپونیک می‌باشد که به راحتی می‌توان آن را راه اندازی نمود؛ بنابراین این سیستم جهت یادگیری و کسب مهارت برای افراد مبتدی به کار می‌رود. در این سیستم محیط کشت داخل مخزنی بالای مخزن دیگرکه از آب و محلولی از مواد مغذی تشکیل شده، قرار می‌گیرد، فانوس یا شمعی این دو مخزن را به هم مرتبط می‌سازد. سیستم‌های مکنده در گلخانه‌های هیدروپونیک برای کشت سبزیجات و گیاهان کوچک کاربرد زیادی دارند.

سیستم کشت شناور

از دیگر سیستم‌های آسان درگلخانه‌های هیدروپونیک استفاده از کشت شناور می‌باشد، در این سیستم رشد گیاهان درون مخزنی از نوع پلیمرسفید که بالای مخزنی از آب و محلول موادمغذی قرار گرفته است، انجام می‌شود؛ همچنین یک پمپ آب برای رسیدن گاز اکسیژن به گیاهان تعبیه می‌شود. از سیستم کشت شناور برای پرورش گیاهانی که به آب بیشتری احتیاج دارند استفاده می‌شود.

سیستم جزرومد

از این سیستم نیز جهت یادگیری و کسب مهارت برای افراد مبتدی استفاده می‌شود؛ اما نکته قابل توجه این است که این سیستم در مقایسه با دو سیستم قبلی دارای پیچیدگی‌های بیشتری می‌باشد. در این سیستم مخزنی که محیط کشت گیاهان است از آب و مواد مغذی انباشته شده و باز به مخزن اولیه باز می‌گردد. در این سیستم از تایمر جهت تنظیم برنامه‌های منظم برای گلخانه استفاده می‌شود.

هزینه ساخت گلخانه هیدروپونیک

با توجه به مولفه‌هایی مانند تجهیزات و مواد موردنظر، هزینه‌های ساخت گلخانه هیدروپونیک متفاوت خواهد بود، شما عزیزان می‌توانید جهت استعلام هزینه‌های ساخت گلخانه هیدروپونیک خود با کارشناسان گلخانه ساز سپید الوند تماس حاصل نمایید تا با مشاوره و مشورت با کارشناسان بهترین انتخاب را در این زمینه داشته باشید.

  1. هزینه ساخت گلخانه هیدروپونیک
  2. هزینه‌های قبل از ساخت گلخانه هیدروپونیک
  3. هزینه‌های ساخت گلخانه هیدروپونیک
  4. هزینه‌های مراقبت و نگهداری گلخانه هیدروپونیک

هزینه‌های قبل از ساخت گلخانه هیدروپونیک

محل احداث گلخانه

برای شروع و راه اندازی گلخانه هیدروپونیک ابتدا باید زمینی را با مساحت لازم برای ساخت این گلخانه خریداری یا اجاره کرد.

اخذ مجوز احداث گلخانه

تولید کننده می‌تواند با ارائه درخواست کتبی و کلیه مدارک و مستندات لازم و پرداخت هزینه‌های بررسی و صدور پروانه‌ها به سازمان نظام مهندسی در استان، مجوز احداث و پروانه‌ تاسیس را دریافت کند.

مواد مورد نیاز رشد گیاهان

برای انتخاب محل احداث گلخانه باید به مواردی از جمله نوع مواد مغذی، بذرو… قابل دسترسی در آن منطقه توجه کرد.

آبیاری

آب همواره به صورت خالص نبوده و دارای ناخالصی و موادی می‌باشد که اگر مقدار آن‌ها از حد معینی تجاوز نکند مانعی برای مصرف آن وجود نخواهد داشت؛ بنابراین کیفیت آب مصرفی در گلخانه هیدروپونیک از فاکتور‌های مهم در کشت محصولات باکیفیت می‌باشد. کارشناسان ما در گلخانه ساز سپید الوند با ارائه مشاوره لازم و انجام آزمایشات لازم جهت استفاده یا عدم استفاده از آب و انتخاب یک سیستم متناسب (اتوماتیک یا دستی )با نوع گلخانه هیدروپونیک، درخدمت شما تولیدکنندگان و گلخانه داران عزیز می‌باشند.

هزینه ساخت گلخانه هیدروپونیک

برای ساخت گلخانه هیدروپونیک باید به تهیه مواردی از جمله سیستم‌های سرمایشی، سیستم‌های حرارتی، رطوبت ، برق رسانی، آبرسانی و…که در هزینه‌های ساخت تاثیرمی‌گذارد توجه نمود.

سیستم سرمایشی: افزایش دما در فصل‌های گرم سال موجب بروز اثرات زیان باری در گلخانه از جمله: تاخیر در زمان گلدهی، استحکام پایین ساقه‌ها، کاهش اندازه گل و حتی مرگ جوانه نیز خواهد شد؛ اما برای جلوگیری از این موارد و خنک کردن هوای گلخانه از سیستم‌های سرمایشی خنک کننده مانند: سیستم فن و پد، سیستم تهویه، روش سایه دادن، فوگر ، شیدینگ استفاده می‌شود، البته بدلیل هزینه‌ اولیه بالا سیستم‌های هواساز، فن و پد بهینه ترین سیستم به خصوص در اقلیم‌های دارای رطوبت کم می‌باشد.

سیستم گرمایشی:

در فصل‌های سرد سال برای فراهم کردن حرارت مورد نیاز برای رشد ‌گیاهان از سیستم‌های گرمایشی مناسب باید استفاده کرد تا با پخش یکنواخت گرما و حرارت در محیط گلخانه از یخ‌زدگی و بیماری‌ها جلوگیری کرده و محیط مناسبی را برای رشد گیاهان فراهم کند.

رطوبت:

یکی از فاکتور‌های مهم در گلخانه ثابت بودن رطوبت درآن می‌باشد، زیرا رطوبت پایین ۳۰ درصد موجب بروز خسارات جدی و حتی مرگ محصولات نیز خواهد شد‌، اغلب در فصل‌های بهار و تابستان، زمستان که رطوبت گلخانه از حد معین خود پایین می‌آید، از سیستم‌های مه پاش برای رساندن رطوبت به حد استاندارد خود به ما کمک خواهند کرد. با توجه به نوع بهره برداری سیستم‌های فوگر یا مه پاش در ۳ نوع مختلف فوگر فشار بالا، فوگر فشار متوسط، فوگر فشار پایین استفاده می‌شود.

برق رسانی:

یکی دیگر از فاکتور‌های مهم در راه اندازی گلخانه تامین برق موردنیاز می‌باشد؛ بنابراین ارائه موافقت اداره برق شهرستان جهت تامین برق مورد نیاز گلخانه نیز امری ضروری است؛ همچنین برای تامین اضطراری برق باید موتور ژنراتور مولد برق در گلخانه تعبیه شده باشد.